BibliotekRollyoNO

– det er ikke Google alt som glimrer

Endelig et SKANDINAVISK Wikipedia (nesten)!

Hvor ofte har man ikke hatt gleden av å finne nye innfallsvinkler og supplerende informasjon i danske og svenske Wikipediaartikler – etter å ha lest bokmåls- og nynorskartiklene og kanskje den engelske om et emne? Det er ikke all verdens jobb, for lenkelista til artiklene på andre språk fins jo like ned til venstre. Men hvorfor ikke slå pjaltene sammen på de 3-4 skandinaviske «dialektene» våre? Noen har tenkt på dette, men har et godt stykke igjen. Hva gjør vi i mellomtida?
På tre minutter en lørdagsmårra (etter å ha drømt ideen om natta) satte jeg meg ned og lagde Rollyoen SkandWikipedia.
Her får vi «alt» på ett brett. Vel å merke: Dette er ikke det samme som å bruke «Gå/Gå till/Go»-knappen i Wikipedia; dvs søk i artikkelnavn = søkebegrepet. Det er derimot å sammenlikne med «Søk/Sök/Søg/Search»-knappen; dvs søk på forekomster av søkebegrepet i alle tekstene. En Rollyo bruker Yahoo! sin globale Vev-base, men avgrensa til de kildene vi har valgt ut. Med de svakhetene det medfører; ufullstendighet, tidsetterslep osv osv. Men min ringe erfaring er at artiklene med størst relevans, særlig der artikkeltittel = søkebegrepet, kommer øverst på trefflistene. Jamfør et søk på Skagerrak, et havstykke vi har felles. Med unntak av den øverste danske artikkelen, som p.t. er den om filmen med samme navn.

Fordelen med «Andre språk»-lenkene, når du står i en Wikipediaartikkel, er jo at du får et valg også når de skandinaviske orda er forskjellige. SkandWikipedia-Rollyoen er altså aller mest effektiv på personer, institusjoner og stedsnavn. Når de da ikke avviker, som i Latvia/Letland/Lettland. Når du kan de andre språka rimelig godt, er det ganske grei skuring. Du kan da f.eks. søke på Latvia OR Letland OR Lettland.

Advertisements

juli 22, 2006 - Posted by | Nye BibliotekRollyoer

2 kommentarer »

  1. […] Her er noe “spinoff” fra arbeidet med Biblioteket tar saka. Jeg lagde like godt en egen blogg for å administrere dugnaden rundt Rolly-snekring. Og sannelig fant jeg ikke da også en løsning på skandinavisk fellessøk i Wikipedia […]

    Tilbakeping av Skandinavisk Wikipedia « Biblioteket tar saka | oktober 2, 2006

  2. u00a1Cu00f3mo nos hemos reido con la de Alcorcu00f3n !, muy bueno, Eduardo Click http://d2.ae/hool09070

    Kommentar av prudencedunn68360 | april 8, 2016


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggers like this: